* اشعری: وزارت ارشاد و ناشران راجع به آینده نشر مطالعه کنند
علی اکبر اشعری، مدیر پروژه باغ کتاببا بیان اینکه مجمع ناشران انقلاب اسلامی اقدام خوبی برای برگزاری سالن یاس انجام داد، گفت:امیدواریم مجمع ناشران در این مسیر استمرار داشته باشد.
وی افزود: نمایشگاه کتاب حدود 27 سال پیش بنابه ضرورتهایی که آن زمان داشت، شکل گرفت و هر ساله نیز در حال تکرار شدن است، اما من فکر میکنم اگر یک زمانی به دلیلی تصمیم به اقدامی گرفتیم باید دائم آن دلیل در ذهن مان باقی بماند.
اشعری بیان داشت: نمایشگاه کتاب محاسن، معایب و اشکالاتی دارد و در شرایطی که اقتصاد نشر ما بیمار است و با چالش های زیادی مواجه هستیم باید تدابیری را برای برگزاری نمایشگاه داشته باشیم، به خصوص اینکه زمانی که نمایشگاه برگزار می شود مخاطبان به این نمایشگاه می آیند تا از آن استفاده کنند.
اشعری بیان داشت: نمایشگاه فرصتی را فراهم میکند تا مخاطبان با آثار چند سال اخیر حوزه نشر آشنا شوند اما نبودن برخی تمهیدات و مقدمات استفاده از نمایشگاه را با مشکل مواجه می کند.
وی با بیان اینکه مخاطبان نمایشگاه از گروههای مختلف هستند، گفت: بعضی از افراد لیست آمادهای دارند و به نمایشگاه میآیند، اما برخی دیگر در جستجوی تازههای نشر هستند، برپای سالن یاس این فرصت را به وجود آورد که وقتی مخاطب وارد نمایشگاه عظیم کتاب میشود، می تواند با حضور در این سالن حوزه مورد علاقهاش را پیدا کند.
وی با اشاره به حضور کارشناسان در سالن یاس گفت: حضور این کارشناسان امسال قابل توجه بود و باعث راحتی خیال مخاطبان میشد، اما اشکال کار در اینجا بود که مکان این سالن در معرض حضور بازدیدکنندگان قرار نگرفته بود و اطلاع رسانی وسیعی نیز برای این سالن انجام نگرفت.
اشعری در خصوص نمایشگاه کتاب باید باید تصمیم گیریهای جدیدی انجام بگیرد، گفت: اینکه ما بخواهیم نمایشگاه را ادامه بدهیم خود یک مسئله بسیار مهم است، زمانی که ما نمایشگاه کتاب را شروع کردیم این اتفاق به این دلیل افتاد که فروشگاههای کتابی وجود نداشت اما در حال حاضر فروشگاه های بزرگ کتاب، شهر کتاب در همه جای شهر به چشم میخورد حتی شهرداری تصمیم گرفته است که در فروشگاههای شهروند بخش وسیعی را به فروش کتاب اختصاص دهد.
وی افزود: در فضای مجازی نیز اتفاقات خوبی افتاده است و ممکن است که کتابهای مجازی آمارکتابهای چاپی را کاهش دهد. وزارت ارشاد و ناشران باید راجع به آینده نشر مطالعه کنند و هر نوع تصمیم گیری در خصوص برپایی نمایشگاه باید مبنی بر صیانت از این صنعت باشد.
وی افزود: ما باید به کتاب فکر کنیم نه به حدی که هر چیزی را در کتاب بیاوریم و ترویج دهیم، البته من حرف معاون اسبق ارشاد را قبول ندارم که می گفت تنها 3 درصد کتاب های چاپی ارزش مطالعه دارند. من خودم می بینم که خیلی از کتاب های ما سهمی در پیشرفت علمی کشور ندارند اما این وظیفه ناشران است که دقت کنند که چه کتابی را در معرض دید مخاطبان قرار می دهند.
وی افزود: بازدیدی که از سالن یاس در این چند سال داشتم به نظر بنده این سالن بسیار خوب است، اما باید کارهای کاملتر و دقیقتری انجام شود، باید بحث حضور کتابهای ما در بازارهای جهانی هم مورد توجه قرار بگیرد زیرا هم به دلیل اقتصادی و هم فرهنگی بسیار برای ما تاثیرگذار است. حجم ترجمه از زبان های دیگر به زبان فارسی زیاد است.
اشعری بیان داشت: بسیاری از حوزههای بین المللی دلشان میخواهد که از کتابهای ما استفاده کنند خصوصا در حوزه انقلاب اسلامی کتابهای ما علاقه مندان زیادی دارد اما به گفته خود این کارشناسان بین المللی آنها از کتاب های ما فقط حافظ، سعدی و مولانا را می شناسند و از موضوعات روز ما بی خبرند.
وی با اشاره به مسئولیت مجمع ناشران در این زمینه گفت: سازمان فرهنگ و ارتباطات و خانه کتاب سال هاست که می خواهند در این حوزه فعالیت کنند اما هنوز نتوانسته اند کار درخوری را انجام دهند مطمئنا روحیه جهادی ای که در مجمع وجود دارد می تواند این کار را تسهیل کند.
* مختارپور: بازسازیتجربه سالن یاس با سه گروه مخاطب شامل اولیا، مربیان و کودک و نوجوان آثار مهمی در ترویج فرهنگ کتابخوانی و توجه به مطالعه خواهد داشت
علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور در این مراسم با اشاره به تأثیر سالن یاس در پیشبرد اهداف نمایشگاه کتاب و رونق فرهنگ مطالعه در میان مخاطبان گفت: کاری که در سالن یاس صورت گرفت، گامهایی رو به جلو در سالهای اخیر بود. هرچند تجربه خوبی بود، اما هنوز هم با نمایشگاه طراز انقلاب فاصله دارد.
وی ادامه داد: برگزاری این سالن تجربه خوبی در حوزه نشر طی سالهای اخیر هم از حیث کارآیی و هم از جهت محتوایی بود. مهمتر آنکه این سالن توسط گروهی از جوانان متعهد برپا شده بود که امیدوارم در زمره جوانانی قرار بگیرند که مقام معظم رهبری به آنها امید دارند.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور با بیان اینکه توجه به ضعفهای موجود در این سالن می تواند به گسترش کار در سالهای آتی کمک کند، یادآور شد: سالن یاس سالنی بود که از نظر فیزیکی برگزار شد، اما امکان اینکه این تجربه بخواهد به شکلهای دیگری مثل مجازی، مکتوب، نشریات و... نیز اجرا شود، وجود دارد و باید به این مرحله دست یافت.
مختارپور ادامه داد: صرفنظراز ضعفهای موجود که ناشی از ضیق وقت هم بود، برگزاری این سالن نتایج خوبی داشت. یکی از قسمتهایی که میتواند کارآیی داشته باشد، تلفیق سالن یاس به کاری است که پیش از این در برگزاری نمایشگاه یاد یار مهربان دیده بودیم.
وی بر استفاده از تجربه برگزاری سالن یاس در برپایی سالنی با این هدف برای مخاطب کودک و نوجوان تأکید کرد و افزود: اگر تجربه سالن یاس برای قشر کودک و نوجوان با سه گروه مخاطب شامل اولیا، مربیان و کودک و نوجوان بازسازی شود، آثار مهمی در ترویج فرهنگ کتابخوانی و توجه به مطالعه خواهد داشت. امیدوارم دوستان تلاش کنند تا برنامههای این سالن طی دیگر ایام سال نظیر هفته کتاب نیز ادامه داشته باشد.
* مومنی: سالن یاس کمک کرد تا کتابهای خوب از آثار غیر مفید و میانه متمایز شود
محسن مومنی شریف عضو هیات امنای مجمع ناشران انقلاب اسلامی و رئیس حوزه هنری اظهار داشت: نسبت به نمایشگاه کتاب از گذشته تاکنون نقدهایی وجود دارد، اینکه نمایشگاه کتاب نمایشگاه است یا فروشگاه، پرسشی است که در سالهای اخیر مکرراً تکرار میشود. اما حقیقت این است که استفاده از نمایشگاه با وجود شرایط فعلی بسیار دشوار است. با تمام اینم شرایط، خوشبختانه سالن یاس کمک کرد تا کتابهای خوب از آثار غیر مفید و میانه متمایز شود. این سالن تا اندازه زیادی کمک کرد تا نقصهای نمایشگاه تا حدود زیادی برطرف شود.
وی ادامه داد: میزان تولید کتاب در کشور ما زیاد است، اما کتابهایی که مردم انتخاب میکنند، بیش از 15 هزار عنوان نیست. این تعداد نیاز به معرفی بیشتر دارد.